Chi Neng Qigong – Basis – Gevorderd – Cursus

Basiscursus Chi Neng Qigong

Na een gratis proefles kun je je inschrijven in de basislessen. Als er in die periode een basiscursus start is het aan te raden om daaraan mee te doen. Anders stroom je gewoon in de basislessen.

De basislessen omvatten oefeningen van level 1, aangevuld met elementen uit level 2. Het is belangrijk om te beginnen met de basiscursus of als dat niet gaat met de basislessen. Deze lessen zijn bedoeld om de essentie van Chi Neng Qigong beter te integreren. Zelfs als je de de basiscursus hebt afgerond, blijven deze lessen van belang voor verdere verdieping.

Chi Neng Qigong BasisPlus

Deze les is bedoeld om de basisoefeningen verder te integreren en uit te breiden met niveau 2-oefeningen. Nieuwe oefeningen worden geïntroduceerd en de basisoefeningen worden verdiept uitgelegd.

De meeste deelnemers hebben al een basiscursus gevolgd.
Het verschil met een basiscursus is dat je in deze les een vol uur traint. In de basiscursus wordt er meer tijd besteed aan uitleg en worden de oefeningen korter uitgevoerd.

Chi Neng Qigong gevorderden

In de gevorderde groepen ervaar je op eigen niveau de verdiepende kracht van Chi Neng Qigong. De lessen gaan gedetailleerder in op de oefeningen, en de verdieping van Chi Neng Qigong wordt intensiever. Specifieke oefeningen, afkomstig uit level 1,2 en 2, zijn gericht op specifieke gebieden in het lichaam. Deze lessen zijn voor degenen die hun Chi Neng Qigong-praktijk verder willen verdiepen en versterken.

Basiscursus:
donderdag
18:45-19:45
vrijdag
9:00 – 10:00
11:30 – 12:30

BasisPlus:
dinsdag
18:45-19:45
vrijdag
10:15-11:15

Gevorderden
Di- en donderdag
20:00 – 21:15
Woensdag
9:00 – 10:15

Level 1:

*Innerlijke balans
*Meer vitaliteit
*Vermindering van gezondheidsklachten
*Beter in je vel zitten
*Algemene basis voor je energie-huishouding.

Level 1

In de level 1 wordt de verbinding met de energie van de natuur en met jezelf versterkt. Er vindt een uitwisseling plaats tussen de interne en externe Qi.

De level 1 vormt de basis van Chi Neng Qigong. De oefeningen uit level 1 kun je gedurende je hele leven dagelijks trainen. Je leert eerst de fysieke bewegingen en ervaart vervolgens (tijdens of daarna) de qi-bewegingen van de oefeningen. Na verloop van tijd merk je dat je steeds meer dieper gaat, meer ontdekt en je realiseert dat het leer- en ervaringsproces nooit stopt.

De “Lift Chi Up” is de kernoefening van Chi Neng Qigong, essentieel voor algemene balans, energieniveau en gezondheid. Met deze oefening laad je fezelf op met nieuwe energie, die vervolgens door je hele lichaam wordt verdeeld.

Oefeningen:
*Warming-up
Vijf onderdelen om de ruggengraat en kniegewrichten soepel te maken, de meridianen en de organen te stimuleren en spanning uit nek en schoudergebied los te laten.
*Lift Qi Up
Dé Chi Neng Qigong basisoefening. Geeft energie, zorgt voor doorstroming en maakt je lichaam sterk en je hoofd rustig. Deze oefeningen is de perfecte basis voor een goede gezondheid.
*3-Centres Merges
De basis-qi vermeerdert en je vitaliteit neemt toe. maakt zowel fysiek als emotioneel krachtig en stabiel.
*Wall squats
De actieve oefening waardoor de qi-pomp aangezet wordt. Goed voor de onderrug, hart en longen.
De oefening bij uitstek tegen depressie en voor een helder hoofd.

Level 2:

*Innerlijke en lichamelijke kracht
*Body & Mind één
*Sterker en gezonder lichaam.
*Gunstig voor botten, spieren, pezen en bindweefsel

Level 2

In de level 2 werk je voornamelijk met de qi in jouw lichaam. De verse, krachtige opgedane qi uit de level 1 breng je dieper in het lichaam.

De Body & Mind (level 2) bestaat uit 10 oefeningen, die lichaam en geest met elkaar verbindt. Elk deel van je lichaam krijgt specifieke aandacht,van de bovenste nekwervels tot aan je tenen. Alle gewrichten en meridianen worden aangesproken, waarbij de QI dieper doordringt, zelfs in gebieden die je nauwelijks gebruikt, zoals je bindweefsel.

Effect
Door deze beoefening kom je mentaal en lichamelijk sterker in het leven te staan, vergroot je vitaliteit en bevordert innerlijke qi een gezond en mooi lichaam.
De Body & Mind is effectief tegen gewrichtspijn en helpt je hormoonhuishouding en immuunsysteem in balans te brengen.
Daarnaast krijg je steeds meer inzicht in het leven en in jezelf.

De Body & Mind bestaat uit tien onderdelen die je als geheel en apart kunt beoefenen:
1   Hoofd – Crane’s neck and Dragons horn
2   Nek en schouders – Squeeze shoulder blades, shrink neck
3   Armen – Claw hands
4   Ribben – Qi thrust
5   Ruggengraat – Bend body, arch back
6   Middel – Turn waist, move kua
7   Heupen en heiligbeen – Open front and back kua
8   Knieën – Bend knees to connect three joints
9   Voeten – Spring leg, move foot to draw taiji
10 Return Qi to one

Meridiaan-Tapping of Qi-Tapping

Level 3:

*Intensiever werken aan je gezondheid
*Emoties en organen in balans
*Vergroten van zelfbewustzijn.
*Diepgaand herstel

level 3

In level 3 ga je nog dieper in je lichaam werken, waarbij je je verbindt met de verfijnde energie van de organen. Je wordt één met de Qi van het universum, waarin alles één is.

Wu Yuan Zhang, The Five Elements Unified Form.
Je werkt met de 5 zangorganen; het hart, de longen, milt, lever en de nieren. Hierbij versterk je niet alleen de functie van de organen, maar richt je je ook op de emotionele aspecten die verband houden met elk orgaan, samen met alle informatie rondom deze organen.

Jouw qi-lichaam vermelt met het universum. Bewustzijn opent zich, en je ervaart steeds subtielere Qi, waardoor je algehele staat van zijn naar een hoger niveau stijgt.

Dr.Pang zei ooit: “Deze leveloefening is de hoofdsleutel die alle deuren kan openen – lichamelijke, emotionele, mentale en sociale problemen kan oplossen en afleidende gedachten kan verwijderen – vrijheid en harmonie kan brengen in jezelf en de wereld. “

Doormiddel van klank, visualisatie, beweging en handmudra’s wordt de qi gemobiliseerd om de 5 organen te openen en te sluiten, te verzamelen en te verspreiden. De gehele vorm bestaat uit , 13 onderdelen. Velen oefeningen zijn afgeleid van de kraanvogel. Zo is de Crane’s walk een oefening uit level 3.